ROZALI COFFEE AYLA BOMBE – kawa ziarnista pod filtr
Opis
Ayla Bombe: kwiatowa i lekka
Nuty smakowe: aromatyczna i elegancka z nutami owoców pestkowych, truskawki, bergamotki, jaśminu i moreli.
Odmiana: Ethiopian Heirloom
Obróbka: naturalna
Pochodzenie: Sidama, Etiopia
Wypał: Filtr
Wysokość: 2000 m n.p.m.
Waga: 250 g
O obróbce naturalnej:
W Etiopii dojrzałe owoce kawowca są dostarczane do stacji mycia w dniu zbiorów. Tam przechodzą rygorystyczną selekcję, aby upewnić się, że wybierane są wyłącznie owoce najwyższej jakości. Po oczyszczeniu owoce są rozkładane na stołach lub łożach do suszenia na okres od 2 do 3 tygodni, w zależności od warunków pogodowych.
W tym czasie pracownicy stale monitorują i obracają owoce, aby zapewnić równomierne suszenie. Przesuwają je na różne powierzchnie, aby kontrolować tempo suszenia i osiągnąć jednolitą jakość. Proces trwa, aż owoce osiągną około 11% wilgotności. Po wysuszeniu owoce trafiają do maszyny, która usuwa łuskę. Na koniec ziarna są sortowane, pakowane w worki i przygotowywane do eksportu.