ROZALI COFFEE EL INDIO – kawa ziarnista pod espresso
Opis
El Indio: eksperymentalna i kompleksowa
Nuty smakowe: szalona z winiarskimi nutami marakui, kandyzowanej pomarańczy, mlecznej czekolady
Farma: El Indio • Drobni producenci
Region: Planadas, Tolima
Wysokość: 1500–2150 m n.p.m.
Odmiana: Caturra
Wypał: Espresso
Obróbka: Naturalna
Proces naturalny
Owoce kawowca przechodzą fermentację w środowisku beztlenowym. Są szczelnie zamykane w plastikowych, hermetycznych zbiornikach na 24 godziny, co tworzy warunki do fermentacji anaerobowej. Podczas tego procesu specyficzne szczepy drożdży i bakterii oddziałują z cukrami zawartymi w miąższu kawy, wytwarzając unikalne związki wpływające na finalny profil smakowy kawy. Po zakończeniu fermentacji owoce są suszone naturalnie, na świeżym powietrzu, w słońcu, bez użycia suszarek mechanicznych.