ROZALI COFFEE MUTITU AA – kawa ziarnista pod filtr
Opis
Mutitu AA: owocowa i rześka
Nuty smakowe: klasyczna kenijska z żywymi i odważnymi nutami jeżyn, czerwonej porzeczki i subtelnej brzoskwini.
Producent: Mutitu Coffee Factory • Drobni rolnicy
Region: Kathekiini, Kirinyaga
Wysokość: 1200–2000 m n.p.m.
Odmiany: Batian, SL28, SL34, Ruiru 11
Wypał: Filtr
Obróbka: Myta
Proces myty
Drobni producenci ręcznie zbierają kawę i dostarczają ją do fabryki, gdzie owoce są pozbawiane miąższu (depulping). Na początku gęste ziarna są oddzielane od niedojrzałych, tzw. „mbuni” (ziaren unoszących się na powierzchni) w kąpieli wodnej. Gęstsze ziarna opadają na dno i trafiają do zbiornika fermentacyjnego.
Pierwszy etap fermentacji trwa około 24 godzin. Następnie ziarna są myte i przenoszone do drugiego zbiornika fermentacyjnego na kolejne 12–24 godziny. Po zakończeniu procesu ziarna przechodzą przez kanały myjące, gdzie usuwa się pozostałe „mbuni” i dokładnie oczyszcza gęste ziarna z resztek miąższu.
Kolejnym etapem jest umieszczenie ziaren w zbiornikach namaczających na maksymalnie 24 godziny w czystej wodzie. Proces ten pozwala aminokwasom i białkom w strukturze komórkowej każdego ziarna się rozwijać, co skutkuje wyższą kwasowością i złożonymi nutami owocowymi w finalnej filiżance. Namaczanie to istotny element profilowania smakowego, z którego słyną kenijskie kawy.
Po namaczaniu ziarna są przenoszone na początkowe stoły suszące, gdzie układa się je w cienką warstwę, aby szybko zredukować wilgoć o około 50%. Ten początkowy etap suszenia trwa około 6 godzin. Następnie ziarna układa się w grubsze warstwy na kolejne 5–10 dni, aż zakończy się proces suszenia. Sucha kawa jest następnie dostarczana do prywatnego młyna, gdzie trafia do „bodegas” – podwyższonych komór wykonanych z siatki drucianej, które umożliwiają kawie w pełni „oddychać".